Sygdomme og behandling

Underlivskræft dækker over flere sygdomme: kræft i livmoderen, livmoderhalskræft, æggestokkræft, vulvacancer og kræft i skeden.

I 2022 blev omkring 530 danske kvinder ramt af kræft i æggestokkene, 830 af kræft i livmoderen, 330 af kræft i livmoderhalsen, 100 af vulvacancer og 20 af kræft i skeden.

I KIU har vi kontaktpersoner pr. sygdom. Det er kvinder, som har følt sygdommen på egen krop. Kontaktpersonerne rådgiver ikke om lægefaglige spørgsmål, men kan tale med dig om de problemer, de selv har haft i forbindelse med sygdommen som f.eks. bivirkninger og senfølger i form af træthed, kvalme, manglende appetit, hårtab, føleforstyrrelser (sovende fornemmelse i fingre og tæer), lymfødem, seksuelle problemer osv.

Du er altid velkommen til at kontakte os om de problemer, du har.

Find KIU's kontaktpersoner her

Foldere om sygdomme og behandling

KIU har selv udarbejdet og medvirket til adskillige foldere om de forskellige former for underlivskræft samt relaterede emner. Du finder dem herunder:


Reccurennces in gynaecologic cancers

Recurrences in gynaecologic cancers

Denne folder er en guide til tilbagevendende cancer, vigtigheden i opfølgende undersøgelser samt en støtte gennem tiden hvor man er  nervøs og ængstelig for at blive syg igen. 

Hent folderen her (på engelsk)


Everything you need to know about HPV tests

Everything you need to know about HPV tests

I denne folder kan du læse om, hvad HPV er og om vigtigheden af HPV-vaccinen. Du kan også læse om forskellige typer screening og HPV-tests.

Hent folderen her (på engelsk)


Sygdomme og behandling

Hvad er livmoderkræft?

I denne folder kan du læse om livmoderen og om symptomer på livmoderkræft. Du kan også læse om årsager til sygdommen og forskellige typer behandling.

Hent folderen her


Sygdomme og behandling

Hvad er livmoderkræft?

I denne opdaterede folder kan du læse generelt om livmoderen og om symptomer på livmoderkræft. Du kan dertil læse om årsager til sygdommen og forskellige typer af behandling.

Hent folderen her (på engelsk)


Hvad er livmoderhalskræft forside

Hvad er livmoderhalskræft?

I denne folder kan du læse om livmoderhalskræft og om de forskellige typer HPV. Du kan læse om screening for livmoderhalskræft, HPV-vaccinen og symptomer på sygdommen. Du kan også finde information om behandling af livmoderhalskræft.

Hent folderen her


Hvad er æggestokkræft forside

Hvad er æggestokkræft?

Her kan du læse om æggestokkræft og de forskellige stadier af kræften. Du kan finde oplysninger om symptomer og risikofaktorer for at få sygdommen. Du kan også læse om, hvordan æggestokkræft diagnosticeres og behandles.

Hent folderen her


Symptomer på æggestokkræft

Symptomer på æggestokkræft

Her kan du læse om typiske tegn på æggestokkræft og om OPDAG-testen, der gør det nemmere at mærke efter. Du kan dertil læse lidt om æggestokkræft generelt, samt om hvordan andre kvinder opdagede kræften.

Hent folderen her


Nydiagnosticeret med æggestokkræft

Nydiagnosticeret med æggestokkræft?

Denne folder kan hjælpe og støtte dig den første tid efter diagnosen. Her kan du bl.a. læse om udredningsforløbet, støtte og rettigheder til rehabilitering, samt muligheden for genetisk testning.

Hent folderen her


Folder om palliation forside

Hvad er palliation?

Her kan du læse om palliativ behandling, hvilken fokuserer på at lindre symptomer og smerter, samt forbedrer livskvaliteten for patienter og pårørende. Du kan samtidig læse om, hvornår palliativ indsats tilbydes, hvem der tilbyder det og fordelene ved de palliative tiltag. 

Hent folderen her


Folder om psykoonkologi forside

Hvad er psykoonkologi?

Her kan du læse om psykoonkologi og de psykiske og sociale reaktioner, en kræftdiagnose kan medføre hos både patienter og pårørende. Du kan læse om livskvalitet, og hvordan dette måles. Du kan også læse om distress, som er en tilstand, alle kræftpatienter oplever i en eller anden form, samt om, hvordan kræft kan påvirke din seksualitet og kropsopfattelse.

Hent folderen her


Hvad skal du spørge lægen om forside

Hvad skal du spørge lægen om?

Her kan du læse om, hvordan du forbereder dig til et møde med lægen. Du kan finde forslag til spørgsmål, der kan hjælpe dig til en bedre forståelse af lægens ord. Samtidig kan du læse gode råd til, hvordan du forholder dig under og efter mødet, og hvordan du træffer vigtige beslutninger.

Hent folderen her


Radiotherapy foler

Radiotherapy

I folderen kan du læse om, hvad strålebehandling er, hvordan det kan kombineres med andre behandlingsformer og de forskellige typer af strålebehandlinger. Du kan også læse om de forskellige bivirkninger og senfølger, som behandlingen kan give.

Hent folderen her (på engelsk)


What is a clinical trial folder

What is a clinical trial?

I denne folder kan du læse om, hvad kliniske forsøg er, hvem der udfører dem, og hvordan forsøgene er godkendt. Du kan læse om, hvorfor det er en god ide at deltage i kliniske forsøg og om fordelene heraf. Du kan også læse om, hvad du kan gøre, hvis du overvejer at deltage i kliniske forsøg.

Hent folderen her (på engelsk)


På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside kan du læse mere om bivirkninger og om, hvad du kan gøre for at mindske problemerne:

Læs mere om kræft i underlivet på cancer.dk

Du kan læse om følgende underlivskræftsygdomme og behandlingen af disse:

Kræft i skeden

Livmoderhalskræft

Livmoderkræft

Vulvacancer

Æggestokkræft

 
Besøg cancer.dk

 

Læs om livmoderhalskræft, livmoderkræft, æggestokkræft, vulvacancer og kræft i skeden på cancer.dk

 

Besøg cancer.dk