Sygdomme og behandling

Underlivskræft dækker over flere sygdomme: kræft i livmoderen, livmoderhalskræft, æggestokkræft, vulvacancer og kræft i skeden.

Omkring 550 rammes af kræft i æggestokkene, 750 af kræft i livmoderen, 350 af kræft i livmoderhalsen, 100 af vulvacancer og 20 af kræft i skeden.
Vi i KIU rådgiver ikke om lægelige spørgsmål, men vi ved noget om bivirkninger og senfølger. Bivirkninger og senfølger kan f.eks. være: Træthed, kvalme, manglende appetit, hårtab, føleforstyrrelser (sovende fornemmelse i fingre og tæer), lymfødem, seksuelle problemer.
 

Du er altid velkommen til at rette henvendelse til os om de problemer, du har.

Find KIU's kontaktpersoner her


Sygdomme og behandling

Hvad er livmoderkræft?

I denne folder kan du læse generelt om livmoderen og om symptomer på livmoderkræft. Du kan dertil læse om årsager til sygdommen og forskellige typer af behandling.

Hent folderen her


Hvad er livmoderhalskræft forside

Hvad er livmoderhalskræft?

I denne folder kan du læse om, hvad livmoderhalskræft er og de forskellige typer af HPV. Du kan læse om screening for livmoderhalskræft, HPV-vaccinen og symptomer på sygdommen. Afslutningsvis kan du finde information om, hvordan livmoderhalskræft behandles.

Hent folderen her


Hvad er æggestokkræft forside

Hvad er æggestokkræft?

Her kan du læse om, hvad æggestokkræft er og de forskellige stadier af kræften. Dertil kan du finde oplysninger om symptomer og risikofaktorer for at få sygdommen. Afslutningvis kan du læse om, hvordan æggestokkræft diagnosticeres og behandles. 

Hent folderen her


Symptomer på æggestokkræft

Symptomer på æggestokkræft

Her kan du læse om typiske tegn på æggestokkræft og om OPDAG-testen, der gør det nemmere at mærke efter. Du kan dertil læse lidt om æggestokkræft generelt, samt om hvordan andre kvinder opdagede kræften.

Hent folderen her


Nydiagnosticeret med æggestokkræft

Nydiagnosticeret med æggestokkræft?

Denne folder kan hjælpe og støtte dig den første tid efter diagnosen. Her kan du bl.a. læse om udredningsforløbet, støtte og rettigheder til rehabilitering, samt muligheden for genetisk testning.

Hent folderen her


Folder om palliation forside

Hvad er palliation?

Her kan du læse om palliativ behandling, hvilken fokuserer på at lindre symptomer og smerter, samt forbedrer livskvaliteten for patienter og pårørende. Du kan samtidig læse om, hvornår palliativ indsats tilbydes, hvem der tilbyder det og fordelene ved de palliative tiltag. 

Hent folderen her


Folder om psykoonkologi forside

Hvad er psykoonkologi?

Her kan du læse om psykoonkologi og de psykiske og sociale reaktioner, en kræftdiagnose kan medføre hos både patienter og pårørende. Du kan læse om livskvalitet, og hvordan dette måles. Dertil kan du læse om distress, hvilket er en tilstand, alle kræftpatienter oplever i en eller anden form. Du kan også læse om, hvordan kræft kan påvirke din seksualitet og kropsopfattelse.

Hent folderen her


Hvad skal du spørge lægen om forside

Hvad skal du spørge lægen om?

Her kan du læse om, hvordan du forbereder dig til et møde med lægen, samt gode råd til selve mødet. Du kan finde en masse foreslag til spørgsmål, der kan hjælpe dig til en bedre forståelse af lægens ord. Samtidig kan du læse gode råd til, hvordan du forholder dig efter mødet, og hvordan du træffer vigtige beslutninger.  

Hent folderen her


Radiotherapy foler

Radiotherapy

I folderen kan du læse om, hvad strålebehandling er, hvordan det kan kombineres med andre behandlingsformer og om de forskellige typer af strålebehandlinger. Du kan dertil læse om de forskellige bivirkninger og senfølger, som behandlingen kan give. 

Hent folderen her (på engelsk)


What is a clinical trial folder

What is a clinical trial?

I denne folder kan du læse om, hvad kliniske forsøg er, hvem der udfører dem, og hvordan forsøgene er godkendt. Du kan læse om, hvorfor det er en god ide at deltage i kliniske forsøg og om fordelene heraf. Afslutningsvis kan du læse om, hvad du kan gøre, hvis du fundere på at deltage i kliniske forsøg. 

Hent folderen her (på engelsk)


KIU's sygdomsgrupper på Facebook

Vi har oprettet følgende lukkede grupper for kræftsygdomme i underlivet:

- KIUs Forum for livmoderhalskræft

- KIUs Forum for livmoderkræft

- KIUs Forum for æggestokkræft

- KIUs Forum for vulvacancer

- KIUs Forum for kræft i skede

Grupperne er udelukkende tilgængelige for KIU-medlemmer 

Læs mere her


Sygdomme og behandling

Del dine tanker og erfaringer på Cancerforum.

Mød ligestillede på Cancerforum

Cancerforum er Kræftens Bekæmpelses sociale netværk på nettet. Her kan du møde andre kræftpatienter og pårørende.

Besøg gruppen Livmoderhalskræft
Gruppe for patienter og pårørende ramt af livmoderhalskræft og som ønsker at udveksle oplevelser og erfaringer i forbindelse med sygdom og behandling.

Besøg gruppen Æggestokkræft
Gruppe for patienter ramt af æggestokkræft som ønsker at udveksle erfaringer omkring sygdommen og behandling.

Vil du være med i Trakelektomi-netværket?

Trakelektomi er en fertilitetsbevarende operation. Vi har en Facebook gruppe med et netværk af kvinder, der har fået en trakelektomi. Her kan vi dele erfaringer og møde forståelse. Gruppen er hemmelig, så det er kun medlemmerne, der kan se den og læse, hvad der står på væggen.

Send en mail eller venneanmodning til administrator (og kontaktperson) Dorthe: dorthemarieandersen@gmail.com. Hvis du ikke er på Facebook, kan vi informere dig på mail, hvis der er arrangementer eller andet relevant.

På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside kan du læse mere om bivirkninger og om, hvad du kan gøre for at mindske problemerne:

Læs mere om kræft i underlivet på cancer.dk

Du kan læse om følgende underlivskræftsygdomme og behandlingen af disse:

Kræft i skeden (om sygdommen og dens behandling)

Livmoderhalskræft (om sygdommen og dens behandling)

Livmoderkræft (om sygdommen og dens behandling)

Vulvacancer (om sygdommen og dens behandling)

Æggestokkræft (om sygdommen og dens behandling)

 
Besøg cancer.dk

 

Læs om livmoderhalskræft, livmoderkræft, æggestokkræft, vulvakræft og kræft i skeden på cancer.dk

 

Besøg cancer.dk