Underlivskræft dækker over flere sygdomme: kræft i livmoderen, livmoderhalskræft, æggestokkræft, vulvacancer og kræft i skeden.
Omkring 550 rammes af kræft i æggestokkene, 750 af kræft i livmoderen, 350 af kræft i livmoderhalsen, 100 af vulvacancer og 20 af kræft i skeden.
I KIU har vi kontaktpersoner pr. sygdom. Det er kvinder, som har følt sygdommen på egen krop. Kontaktpersonerne rådgiver ikke om lægefaglige spørgsmål, men foreningen har en onkolog tilknyttet, som kan besvare sådanne spørgsmål. Kontaktpersonerne kan tale med dig om de problemer, de selv har haft i forbindelse med sygdommen som f.eks. bivirkninger og senfølger i form af træthed, kvalme, manglende appetit, hårtab, føleforstyrrelser (sovende fornemmelse i fingre og tæer), lymfødem, seksuelle problemer osv.
Du er altid velkommen til at rette henvendelse til os om de problemer, du har.
KIU har selv udarbejdet og medvirket til adskillige foldere om de forskellige former for underlivskræft samt relaterede emner. Du finder dem nedenfor:
Manglende sexlyst efter kræft
Overvindelse af lav seksuelt begær
Brochuren giver ideer og vejledning til at genoplive dit seksuelle begær og få større nydelse ud af
seksuelle aktiviteter, selv hvis du har nedsat sexlyst – uanset alder, om du er i et forhold eller din seksuelle
orientering
Reccurennces in gynaecologic cancers
Denne brochurer er en guide til tilbagevendende cancer, vigtigheden i opfølgende undersøgelser samt en støtte gennem tiden hvor man er nervøs og ængstelig for at blive syg igen.
Everything you need to know about HPV tests
I denne folder kan du læse generelt om, hvad HPV er og vigtigheden af HPV-vaccinen. Dertil kan du læse om forskellige typer screeninger og HPV-tests.
Hvad er livmoderkræft?
I denne folder kan du læse generelt om livmoderen og om symptomer på livmoderkræft. Du kan dertil læse om årsager til sygdommen og forskellige typer af behandling.
Hvad er livmoderhalskræft?
I denne folder kan du læse om, hvad livmoderhalskræft er og de forskellige typer af HPV. Du kan læse om screening for livmoderhalskræft, HPV-vaccinen og symptomer på sygdommen. Afslutningsvis kan du finde information om, hvordan livmoderhalskræft behandles.
Hvad er æggestokkræft?
Her kan du læse om, hvad æggestokkræft er og de forskellige stadier af kræften. Dertil kan du finde oplysninger om symptomer og risikofaktorer for at få sygdommen. Afslutningsvis kan du læse om, hvordan æggestokkræft diagnosticeres og behandles.
Symptomer på æggestokkræft
Her kan du læse om typiske tegn på æggestokkræft og om OPDAG-testen, der gør det nemmere at mærke efter. Du kan dertil læse lidt om æggestokkræft generelt, samt om hvordan andre kvinder opdagede kræften.
Nydiagnosticeret med æggestokkræft?
Denne folder kan hjælpe og støtte dig den første tid efter diagnosen. Her kan du bl.a. læse om udredningsforløbet, støtte og rettigheder til rehabilitering, samt muligheden for genetisk testning.
Hvad er palliation?
Her kan du læse om palliativ behandling, hvilken fokuserer på at lindre symptomer og smerter, samt forbedrer livskvaliteten for patienter og pårørende. Du kan samtidig læse om, hvornår palliativ indsats tilbydes, hvem der tilbyder det og fordelene ved de palliative tiltag.
Hvad er psykoonkologi?
Her kan du læse om psykoonkologi og de psykiske og sociale reaktioner, en kræftdiagnose kan medføre hos både patienter og pårørende. Du kan læse om livskvalitet, og hvordan dette måles. Dertil kan du læse om distress, hvilket er en tilstand, alle kræftpatienter oplever i en eller anden form. Du kan også læse om, hvordan kræft kan påvirke din seksualitet og kropsopfattelse.
Hvad skal du spørge lægen om?
Her kan du læse om, hvordan du forbereder dig til et møde med lægen, samt gode råd til selve mødet. Du kan finde en masse forslag til spørgsmål, der kan hjælpe dig til en bedre forståelse af lægens ord. Samtidig kan du læse gode råd til, hvordan du forholder dig efter mødet, og hvordan du træffer vigtige beslutninger.
Radiotherapy
I folderen kan du læse om, hvad strålebehandling er, hvordan det kan kombineres med andre behandlingsformer og om de forskellige typer af strålebehandlinger. Du kan dertil læse om de forskellige bivirkninger og senfølger, som behandlingen kan give.
What is a clinical trial?
I denne folder kan du læse om, hvad kliniske forsøg er, hvem der udfører dem, og hvordan forsøgene er godkendt. Du kan læse om, hvorfor det er en god ide at deltage i kliniske forsøg og om fordelene heraf. Afslutningsvis kan du læse om, hvad du kan gøre, hvis du fundere på at deltage i kliniske forsøg.
På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside kan du læse mere om bivirkninger og om, hvad du kan gøre for at mindske problemerne:
Du kan læse om følgende underlivskræftsygdomme og behandlingen af disse:
Kræft i skeden (om sygdommen og dens behandling)
Livmoderhalskræft (om sygdommen og dens behandling)
Livmoderkræft (om sygdommen og dens behandling)
Vulvacancer (om sygdommen og dens behandling)
Æggestokkræft (om sygdommen og dens behandling)
Læs om livmoderhalskræft, livmoderkræft, æggestokkræft, vulvakræft og kræft i skeden på cancer.dk